Житловий корпус і пральня торцями

Архітектурний задум щодо організації простору вимагав наявності великих незабудованих площ: на місці розбираються будівель господарських дворів садиб автор припускав влаштувати озеленені майданчики, підпорядкувавши планування всієї ділянки композиційному пристрою нового житлового комплексу. За початковим варіантом генплану композиція забудови, що складається з декількох окремо розташованих корпусів, орієнтувалася на новий проїзд, який передбачалося пробити через центральну частину кварталу. Житловий корпус і пральня торцями однакової ширини виходили на червону лінію проектованого проїзду, між ними в глибині ділянки був поставлений круглий дитячий корпус. Таке розташування комплексу змінювало традиційний містобудівна пріоритет у розміщенні забудови на ділянці: парадні зони садиб розкривалися в сторону Новинського бульвару, новий комплекс — в сторону проектованого проїзду. Можливо, на характер композиції вплинуло і відсутність в цій частині садибної території капітальних будов, що дозволяло швидко приступити до реалізації проекту. Це було дуже важливо в постійно мінливих умовах проектування, ускладненого і всілякими бюрократичними процедурами.


З невідомої причини від пристрою проїзду через квартал відмовилися. Новий варіант генплану був розроблений в 1929 році вже з урахуванням рядового положення ділянки. Очевидно, в цей час будівництво житлового корпусу вже велося, тому його розміщення на проектній майданчику не піддалося зміні. Будівля, поставлене в глибині ділянки на великій парковій території, поєднане з громадським корпусом в рівні другого поверху переходом, однозначно трактувалося як центр композиції.

Свежие записи

Комментирование закрыто.

Страница 1 из 11