Було запропоновано скоротити територію

У червні 1929 року у автора і замовника почалися проблеми з остаточним затвердженням меж ділянки і продовженням будівельних робіт. Було запропоновано скоротити територію, «врахувавши, що споруда пральні та клубу як самостійних будівель допущена бути не може». Чиновники вважали, що територія дозволяє розмістити тут ще один житловий будинок, і відмовляли автору в утвердженні до споруди всіх елементів комплексу. Розуміючи, що виникає серйозна загроза в реалізації задуманої композиції, замовник і архітектор ведуть будівельні роботи без відповідних погоджень. До моменту прийняття остаточного рішення розмістити на ділянці житловий будинок для працівників «Раднаркому», будівництво комплексу будівель і благоустрій за проектом Гінзбурга були практично завершені за винятком дитячого саду. У зв'язку зі сформованою ситуацією Гінзбург розробляє новий варіант об'ємно-просторової композиції на основі вже побудованого комплексу. Він трактує існуючі обсяги як першу чергу, пропонуючи доповнити комплекс ще одним житловим будинком, корпусом гуртожитку і гаражем. Однак цей проект не був прийнятий, і поряд з «домом Наркомфіну» по проекту іншого автора було побудовано зовсім інша будівля, композиційно не пов'язане з комплексом.


Геодезична зйомка кінця 1930-х років району Новинського бульвару фіксує як існуючі житловий і громадський корпусу і пральню. На території Будинку Наркомфіну показана діагональна доріжка від пральні до суспільного корпусу і видовий майданчик, влаштована в глибині парку, а також парадна забудова міських садиб по червоній лінії Новинського бульвару, що збереглася практично без змін. Збереження садибних будівель, будівництво в межах початкового землевідведення ще одного житлового будинку, чужорідного комплексу як з розміщення, так і по архітектурі, не дозволило повністю здійснитися авторському задуму з організації простору.

Свежие записи

Комментирование закрыто.

Страница 1 из 11